Dokončiť nákup

Aký motorový olej kúpiť do auta

Existuje niekoľko typov motorových olejov, ktoré sa líšia svojím zložením, viskozitou a vlastnosťami. Ponúkame vám prehľad niektorých z najbežnejších typov olejov do auta. Poradíme, podľa čoho vybrať správny olej do auta, ako často olej v aute meniť, kde hľadať potrebné informácie o odporúčaných typoch olejov a filtrov, odporúčaných intervaloch ich výmeny a informácie pre správne mazanie a ochranu motora vášho auta.

Aké typy olejov do auta existujú a ako sa od seba líšia

Existuje niekoľko typov motorových olejov, ktoré sa líšia svojím zložením, viskozitou a vlastnosťami. Tu je prehľad niektorých z najbežnejších typov olejov do auta:

Minerálny olej: Minerálny olej je najzákladnejší a najlacnejší typ motorového oleja. Je vyrobený z rafinovanej ropy a obsahuje základné prísady a niektoré aditíva na zlepšenie výkonnosti. Je vhodný pre staršie vozidlá a vozidlá s nízkou prevádzkovou záťažou.

Syntetický olej: Syntetický olej je vyrábaný synteticky a má lepšie vlastnosti ako minerálny olej. Je odolnejší voči vysokým teplotám a koroziám a poskytuje lepšiu ochranu motora. Syntetické oleje sú zvyčajne drahšie ako minerálne oleje.

Polosyntetický olej: Polosyntetický olej je kombináciou minerálneho a syntetického oleja. Má vlastnosti syntetického oleja, ale je lacnejší ako plne syntetický olej. Je vhodný pre väčšinu typov vozidiel a používa sa pre zvyčajnú prevádzkovú záťaž.

Plne syntetický olej: Plne syntetický olej je vyrábaný z chemických zlúčenín a má vysokú viskozitu a lepšie vlastnosti ako minerálny alebo polosyntetický olej. Je najdrahší typ oleja, ale poskytuje najlepšiu ochranu motora a je ideálny pre náročné podmienky prevádzky pri extrémnej záťaži.

Okrem týchto základných typov motorových olejov existujú aj rôzne špeciálne oleje, oleje pre vozidlá so špeciálnymi požiadavkami, ako sú vozidlá s katalyzátorom a pod. Pri výbere správneho oleja pre vaše auto by ste mali brať do úvahy odporúčania výrobcu vozidla, odporúčanú viskozitu a vlastnosti oleja pre vaše konkrétne podmienky prevádzky.

Čo je viskozita oleja do auta a akú si vybrať?

Viskozita oleja do auta je jeho schopnosť odolať prietoku alebo vnútorné trenie oleja pri rôznych teplotách. Správna viskozita je dôležitá pre správne mazanie a ochranu motora, pretože motorový olej musí mať dostatočnú viskozitu pri vysokých teplotách, aby udržal ochranný film na povrchu motoru a zároveň sa musí dostať rýchlo cez motor pri nízkych teplotách, aby sa zabezpečilo ľahké štartovanie motora.

Viskozita oleja sa meria podľa rôznych stupníc, pričom najčastejšie používané sú stupnice SAE (Society of Automotive Engineers) a API (American Petroleum Institute). 

SAE skratka sa používa na označenie viskozity oleja v závislosti na teplote. Čísla na stupnici SAE označujú viskozitu oleja pri nízkej teplote a pri vysokých teplotách. Napríklad SAE 10W-30 znamená, že olej má viskozitu 10 pri nízkej teplote a viskozitu 30 pri vysokých teplotách.

Pri výbere správnej viskozity oleja pre vaše auto je dôležité zohľadniť odporúčania výrobcu vozidla. Je tiež dôležité zohľadniť podnebie a teploty, v ktorých jazdíte. V prípade pochybností o správnej viskozite oleja pre vaše auto sa môžete obrátiť na miestneho odborníka na motorové oleje, servis vášho vozidla, alebo tieto informácie môžte jednoducho vyhľadať pomocou mazacích plánov.

Aký motorový olej kúpiť do auta

SAE: Viskozita motorových olejov

SAE (Society of Automotive Engineers) je organizácia, ktorá stanovuje normy a špecifikácie pre automobilový priemysel. V súvislosti s viskozitou motorových olejov SAE stanovuje rôzne stupnice, ktoré označujú viskozitu oleja pri rôznych teplotách.

SAE J300 je norma, ktorá stanovuje stupnice pre viskozitu motorových olejov pri nízkej teplote a pri vysokých teplotách. Na stupnici SAE označuje prvé číslo viskozitu oleja pri nízkej teplote a druhé číslo označuje viskozitu oleja pri vysokých teplotách. Čím nižšie je číslo, tým nižšiu viskozitu má olej a tým rýchlejšie môže prejsť cez motor.

Napríklad olej s označením SAE 5W-30 má nízku teplotu viskozity 5 a vysokú teplotu viskozity 30. To znamená, že má nízku viskozitu pri nízkej teplote, čo znamená, že sa ľahko rozteká aj v chladnejších podmienkach, čím sa zabezpečuje ľahké štartovanie motora, a má dostatočne vysokú viskozitu pri vyšších teplotách, aby udržal dostatočný tlak a zabezpečil účinné mazanie.

Stupnice SAE zvyčajne označujú viskozitu oleja od 0W do 60, pričom oleje s nižšími číslami sú zvyčajne vhodnejšie pre chladné podmienky a oleje s vyššími číslami sú vhodnejšie pre horúce podmienky. Je dôležité dodržiavať odporúčané viskozitné stupnice pre vaše konkrétne vozidlo, ktoré sú zvyčajne uvedené v návode na obsluhu vozidla.

Výkonnostná trieda ACEA/API

ACEA (Association des Constructeurs Européens d'Automobiles) a API (American Petroleum Institute) sú dve organizácie, ktoré stanovujú normy pre motorové oleje v závislosti na ich výkonnosti a kvalite.
ACEA stanovuje normy pre motorové oleje pre európsky trh. Ich normy sú označené ako výkonnostné triedy a sú zvyčajne označované ako ACEA A/B/C/E. Každá trieda má určité požiadavky na výkonnosť a kvalitu oleja a určuje sa pre určité typy vozidiel alebo aplikácie.

API stanovuje normy pre motorové oleje pre americký trh. Ich normy sú označované ako Service Categories a sú zvyčajne označované ako API SN/SM/SJ itď. Každá kategória stanovuje určité požiadavky na výkonnosť a kvalitu oleja a zvyčajne sú navrhnuté pre určité typy motorov.

Výkonnostné triedy ACEA a Service Categories API sú vzájomne kompatibilné, čo znamená, že oleje, ktoré spĺňajú normy ACEA, sú zvyčajne vhodné aj pre vozidlá, ktoré vyžadujú oleje, ktoré spĺňajú normy API. Avšak, odporúča sa používať oleje, ktoré sú navrhnuté a schválené pre konkrétne vozidlá, aby sa zabezpečila optimálna výkonnosť a ochrana motora.

Je dôležité skontrolovať odporúčanú výkonnostnú triedu alebo Service Category oleja v návode na obsluhu vozidla a použiť olej, ktorý spĺňa tieto normy. To pomôže zabezpečiť optimálnu výkonnosť motora a predĺžiť jeho životnosť.

Čo sú mazacie plány od výrobcov motorových olejov

Mazacie plány od výrobcov motorových olejov sú doporučené postupy pre výmenu motorových olejov a olejových filtrov pre konkrétny typ motora a vozidla. Tieto plány zvyčajne obsahujú informácie o odporúčaných typoch olejov a filtrov, odporúčané intervaly výmeny olejov a filtrov.

Mazacie plány od výrobcov motorových olejov sú dôležité, pretože pomáhajú zabezpečiť správne mazanie a ochranu motora, a to znižuje riziko porúch motora a predlžuje jeho životnosť. 

Rovnaký typ oleja do benzínového aj dieselového motora?

Motorové oleje pre benzínové a dieselové motory sa líšia svojím zložením a vlastnosťami, aby sa dokázali prispôsobiť špecifickým potrebám každého typu motora. Preto nie je vhodné naliať rovnaký typ oleja do benzínového a dieselového motora. 

Dieselové motory sú náchylné na tvorbu sadzí a zvyšky spaľovania, ktoré sa hromadia v olejovej sústave motora. Preto musia mať motorové oleje pre dieselové motory vyššiu odolnosť voči oxidácii a vyššie disperzívne vlastnosti, aby udržali čisté motory a zabránili usadeniu sadzí.

Na druhej strane benzínové motory potrebujú motorové oleje s nižšou viskozitou a vyššou vodivosťou, aby zabezpečili rýchlejšie mazanie a ochranu pred opotrebením.

Preto sa odporúča používať motorové oleje určené pre každý typ motora, aby sa zabezpečila optimálna výkonnosť a ochrana motora. Naliať nesprávny typ oleja do motora môže spôsobiť poškodenie motora.

Odporúčame pravidelne kontrolovať stav oleja a filtrov a v prípade pochybností sa obrátiť na odborníka na motorové oleje alebo servis vozidla.